Minuloročné radosti 2021

napísala MICHAELA KUČOVÁ ilustrovala MARTU

Článok bol pôvodne publikovaný v newslettri 6. januára 2022.

V týchto dňoch zaznievajú najmä priania do nového roku, vzájomné želania aj veľmi osobné plány. Ešte pred tým, než s novou energiou vyrazíme do roku 2022, sa však chceme obzrieť za rokom, ktorý máme za sebou. Už tradične si v Kurníku pripomíname zásadné momenty, objavy a radosti, ktoré nám rok 2021 priniesol. O tom, aký mali rok a čo ich v ňom tešilo, sa s nami podelili Laura Štorcelová, Šárka Nohelová alias Lotta Love a Katarína Strýčková.


Laura Štorcelová, scénografka

V roku 2021 sa mi podarilo spracovať fakt, že neštandardné situácie sú môj štandard, a to ma upokojilo.

Nové zistenie (a jeho prijatie), že potrebujem režim, spánkový, pitný, v pohybe a ďalšie. S režimom prišlo k zlepšeniu môjho života na všetkých úrovniach. 

Za to vďačím trénerovi – môjmu bratovi a jeho citlivému vedeniu, ktoré ma zachránilo. A môjmu manželovi za priestor a trpezlivosť.

Zistila som, že materiálne potrebujem menej, omnoho menej. Naopak potrebujem viac medziľudskej interakcie. Pred pandémiou som si myslela, že som skôr introvertný typ, ktorý si stráži svoju zónu komfortu, ale ako sa ukázalo, chýbajú mi objatia a bozky od priateľov a známych, hlučné zvítania a lúčenia, jednoducho fyzická interakcia.

Potešilo ma, že s Divadlom NUDE a Divadlom DMP sme opäť boli súčasťou programu multižánrového festivalu Hviezdne noci v Bytči, ktorý je vďaka jeho organizátorom, lokalite a programu mojou srdcovou záležitosťou.

Som vďačná že Divadlo NUDE hralo a premiérovalo a to hneď niekoľkokrát, že sme zorganizovali tretí ročník festivalu Showcase divadla NUDE. Ono robiť akékoľvek podujatie v pandemických časoch je nesmierne náročné, ale festival, to je šupa, nonstop napätie, adrenalín, vyčerpanie a zároveň absolútne naplnenie, keď to vyjde, keď ľudia prídu a radujú sa z tej už vyššie spomínanej ľudskej interakcie. Čerešničkou bola pre mňa tento rok spoločná výstava Unseen realities pod kurátorským vedením Beáty Jablonskej a fakt, že som ju mohla osobne spoznať. To, kam sme výstavy za tri ročníky posunuli, je pre mňa priam magické. 

Divadlo NUDE ide ďalej, transformuje sa, po puberte dospieva a v roku 2022 prinesie novinky. 

Trnava a jej Malý Berlín, kde som sa cítila ako v Holandsku.

Môj syn začal chodiť do školy, páči sa mu tam a chodil tam bez prestávky až do polovice decembra.

Detská kniha D.E.S.I.G.N. z nového kurátorského kníhkupectva Brot Books Deli.

Dospelácka kniha Voľnosť (Myšlienky, predstavy, spomienky) od Zadie Smith, Všestrannosť od Davida Epsteina a Večer v raji od Lucie Berlin.  

Barefoot topánky, ktorým som dlho nevedela prísť vizuálne na chuť (a stále neviem), ale nikdy som na nohách nemala nič pohodlnejšie a všetko, čo o barefoot obuvi hovoria, je pravda.

Našla som svoju dospelácku vôňu od značky Le Labo. 

Moja práca ma nedefinuje ako človeka.

Odporúčania Lýdie Ondrušovej na všetko od dobrej psychoterapie až po gynekológiu. 

Kapela Hippie Sabotage a raper Népal

Založenie ženskej produkčnej spoločnosti ONY Production. 

Výstava fotografií Fragile Concrete od Márie Švarbovej v Le Corbusierovom Cité radieuse v Marseille. Pre mňa ide o srdcovú záležitosť. Máriina špecifická vizualita, Le Corbusierova geniálna architektúra, čarovné Marseille a trefný kurátorský výklad Laury Serra Forest. Som rada, že ako scénografka som mohla byť pri tvorbe fotografií aj pri riešení konceptu samotnej výstavy. K tejto téme PS: keby to vedelo moje 16-ročné ja. 

Dielo Completing the Sphere Juraja Gábora v žilinskej synagóge a performancie, ktoré v nej vznikli počas festivalu Kiosk.  

Spolupráca a stretnutie s Ľubošom Kotlárom

Mail od mojej drahej priateľky Mišky Kučovej, či napíšem túto ročnú bilanciu.

Napokon najviac, najviac bolo každé stretnutie, objatie, káva, rozhovor s priateľmi a rodinou, ale aj noví inšpiratívni ľudia, lebo tí v mojom živote v tomto období pribúdajú akosi pomalšie. Tento rok bol náročný, bola to sila. Nech je ďalší jízda.


Šárka Nohelová, burlesque performerka Lotta Love

Tento rok bol pre mňa rokom nekončiaceho sa zaľúbenia a neutíchajúceho zlomeného srdca. Bol to kolotoč veľkých emócií. Frustráciu striedala eufória, trpezlivosť zúfalstvo z čakania. Myslím, že to bol úspešný rok a že som sa počas neho naozaj niekam posunula. To najväčšie a najdôležitejšie som sa naučila vďaka láskavej partnerskej separácii a novej superskej spolubývajúcej. Život hocičo. Vďaka tejto filozofii sa mi podarilo rozpustiť internalizované očakávania spoločnosti o tom, ako by mal môj život v tomto momente vyzerať. Zaujímavé, že po toľkých rokoch vyzliekania sa na pódiu mi to došlo až teraz. Skrátka neexistuje príručka na život, v ktorej by bol napísaný recept či postup, ktorý keď domrvíme, tak môžeme ten náš život hodiť do koša. Plány sa plánujú, život hocičo.

Veľkou témou môjho roka bol aj sex. Chcela som ho všade a so všetkými. Skončila som však pri tom, že som sa o sexe rozprávala a zaujímala sa oň viac, ako by som ho reálne mala. Verím, že tento prístup je pre mňa kľúčový na ceste za kvalitným sexuálnym životom. Namiesto sexu som objavila čaro intimity medzi priateľmi, silu komunity, potrebu bezpečného priestoru a magickosť objatí. Plus, najlepšie objatia sú tie, pri ktorých vás ten druhý aj zdvihne. Za takéto lietanie počas roku 2021 ďakujem mojej Iv.

Snažila som sa spätne si prejsť všetky svoje Insta stories, aby som si pripomenula, čo sa počas roku 2021 dialo, no nezvládla som to. Mám však pár vecí, o ktoré by som sa chcela podeliť. Milujem ľudí, kreativitu, ľudskosť a nostalgiu a to všetko je v diele Inside od Bo Burnhama, ktorý nájdete na Netflixe. Moje lockdowny boli vždy mäkučké a fancy vďaka zamatovému županu od Veroniky Kostko. Koláčik a kávička je moje životné motto, no tento rok som jedla najviac božskej vianočky od this is calta. Ak ma sledujete na Instagrame, viete, že mám rada shibari, a možno ho chcete vyskúšať aj vy. Touto cestou vás prosím, buďte opatrní, safety first, a preto odporúčam workshopy a vedenie od Shibari Dojo Bratislava. Tento rok ma tiež nadchla tvorba a prístup ku kresbe @oslavao, ktorá vedie aj krásne kurzy kreslenia a učí i súkromne. Veľkou súčasťou tohto roka bola aj moja účasť vo vzdelávacom programe od Pride Košice. Ak vás zaujíma aktivizmus, spoločenské a ľudskoprávne témy, odporúčam sledovať ich aktivity. Veľmi si vážim umenie ľudí, ktorí vo mne vedia vyvolať silné veci, a to je napríklad aj slovenský spevák Ero. Skúste si pustiť napríklad song Vôňa

Okrem toho treba každý deň nosiť SPF a keď sa vám niečo vyleje na notebook, treba to riešiť hneď. Ale to vy určite viete. 🙂

Katarína Strýčková, (príležitostná) novinárka a autorka podcastu V ženskom rode

V roku 2021 ma zachránili:

Vakcína

Rešpekt pred možnými nežiaducimi účinkami som vyriešila rozhovorom s lekármi a lekárkou, ktorí sa venujú imunológii a vakcínam. Následne som dala zaočkovať seba aj svoje tri deti. Po tretej posilňovacej dávke som ešte pokojnejšia. Nebojte sa toho. Chráňte seba aj svoje okolie.

Knihy

Šarkany od Romaina Garyho, Jediná ruža od Muriel Barbery a The Book of Longings od Sue Monk Kidd. Písala som o nich tu. Jednu som tento rok napísala aj ja – V ženskom rode bola mojou pupočnou šnúrou s príčetnosťou, keď mi veľmi veľa vecí padalo na hlavu.

Spoľahlivé a kvalitné zdroje informácií

Predplatené mám The Atlantic, The Telegraph, Denník N a Sme. Výborné texty nájdete aj v The New YorkerVanity Fair a Heroine.

Dobré jedlo

Pravidelné sobotné rána v Starej tržnici. Káva, lokše, vajíčka Benedikt, mäkučké rožky s maslom. Synovia sa so smiechom prekrikujú, hrá dobrá hudba, naša írska teriérka pod stolom dúfa v kus šunky a ja sa usmievam.

Spánok

Každé ráno si rituálne ustielam posteľ s radosťou, ako si do nej večer ľahnem.

KOREKTÚRA SOŇA HRÚZIKOVÁ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *